We zitten in het appartement van Hennie aan de Houtwal in Groenlo. Hennie doet al drie jaar mee in het Alphateam. Maria, haar vriendin, heeft het vorig seizoen de Alphacursus gevolgd. Samen praten zij over wat Alpha voor hen betekent.

 

Bij Alpha wordt je echt gehoord…

 

Maria: Ik ben door Hennie bij de Alpha cursus terecht gekomen. Ik was ruim twee jaar geleden erg ziek. Daarover wil ik niet uitweiden. Maar Hennie vroeg me: goh ga toch eens mee. Dat was voor mij best een stap. Ik wilde zelf wel graag wat meer verdieping. Ik heb daarin gewoon mijn gevoel gevolgd.

Hennie: Nadat ik de Alpha cursus had gevolgd werd ik gevraagd of ik mee wilde doen een volgende cursus te organiseren. De Alpha cursus had mij erg goed gedaan, ik had er veel zelfvertrouwen door gekregen.

Daarom wilde ik dat graag doen. De Alphacursus is voor mij: mensen die zoekende zijn en die vragen hebben een stukje verder te helpen. Mijn verlangen is dat door gesprekken en door het praten over God en de bijbel, dat ze daardoor gelukkiger en sterker worden.

Maria: Van huis uit zijn we wel met het geloof opgevoed. In de katholieke traditie. In mijn huwelijk deden we daar niet zo veel meer aan. Ik weet ook niet overal iets van, van het geloof, maar ik sta er wel open voor. Ik ben er van binnen van overtuigd dat er gewoon meer is…

 

Wat heeft Alpha je gebracht?

Maria: Het is voor mij verrijking. Je kunt met iedereen wel over de gewone dingen praten, maar het is moeilijk een laagje dieper te komen. Ik kan nu makkelijker met mensen over geloof praten. Iedereen mag er op zijn eigen manier over denken. Ik heb ervaren dat je in de cursus gehoord wordt. Je mag er met jouw gedachten zijn en door er samen over te praten kom je toch een stapje verder. Door mijn ziekte was ik best onzeker geworden maar ik heb ook mezelf weer terug gevonden. Het is ook mooi om anderen over hun geloof te horen praten.

Hennie: Dat herken ik wel. Via vrijwilligerswerk tref ik best vaak mensen die zoekend en onzeker zijn. Die onzekerheid herken ik ook bij mijzelf. Dan vertel ik ze hoe ik door het geloof rijker ben geworden en minder onzeker.

Maria: ik heb niet de branie om tegen anderen te zeggen dat ze deze cursus vooral moeten gaan doen. Ik vertel ze wel wat het met mij heeft gedaan. Je wordt gehoord en je wordt serieus genomen. Er gebeuren steeds weer dingen in je leven, ook erge. Dat gaat wel door. Maar je leert er anders mee omgaan.

Hennie: Het doet goed om met een groep in gesprek te zijn. Iedereen heeft zijn eigen verhaal. Het concept van Alpha is om elke cursus avond met elkaar te eten. Dat geeft een heel bijzondere verbondenheid.

 

Nieuwe cursus

De Alpha cursus wordt dit najaar op woensdagavond gehouden. De introductieavond is op woensdag 3 oktober. In totaal duurt de cursus 10 weken. De cursus is gratis maar voor de maaltijd wordt een bijdrage gevraagd. De Alphacursus wordt georganiseerd als samenwerking tussen de Paulusparochie en geloofsgemeenschap LICHT. Wil je meer informatie, bel dan met Hennie te Focht: 06 3033 9122.