"Onze droom: vrouwen met elkaar verbinden"

 

FotouitdeELNAokt20155Lichtenvoorde - De laatste bezoeker van de vrouweninloop is net vertrokken en een ontmoeting met drie van de vier initiatiefnemers van de vrouweninloop volgt: Nellie, Alice en Dinie. Ze hebben een voldaan gevoel. Er was een goede sfeer maar er waren nog wel wat stoelen over. Het was inmiddels de vierde dinsdag dat de vrouweninloop open was en ze zijn blij met de respons en kijken uit naar wat er nog meer komen gaat. Maar wat heeft hen ertoe gebracht om dit initiatief te realiseren? "We willen iets organiseren wat voor vrouwen gezellig is om naar toe te komen. Voor alle vrouwen maar speciaal voor hen die geregeld thuis zitten en een plek zoeken om er even uit te zijn. Ook willen we graag mensen van verschilllende culturen met elkaar verbinden. Het valt ons op dat mensen snel commentaar hebben op anderen, maar als je elkaars verhalen kunt aanhoren dan komt er ook meer begrip voor elkaar. Daar wordt de wereld een beetje lichter van. Als je verschillende mensen bij elkaar brengt kan er ook ruimte en verdraagzaamheid ontstaan."

Gesprekken en activiteiten

De dames doen verschillende dingen om de vrouweninloop gezellig te maken, zodat mensen komen. "We zorgen dat er een gezellige ruimte is, dat er koffie en thee is en een goede sfeer. Dus we drinken wat met elkaar en we praten met elkaar. Dat gaat over hele alledaagse dingen. Je hebt het over iemands scootmobiel of over het Hollandse weer en even later gaat het over de kinderen of de opgroeiende pubers. Je deelt je goede ervaringen en je zorgen. Even later gaat het weer over gezondheid en koken. Zoals een gesprek aan een koffietafel heen en weer gaat van serieus naar ontspannen. We hebben wel het idee om ook bijvoorbeeld iets creatiefs te doen, maar dat is er de eerste maand nog niet van gekomen. Wat ons betreft komen de initiatieven daarvoor ook bij de bezoekers vandaan. We hebben zelf bijvoorbeeld het idee om iets met een herfstdecoratie te doen, of rond de kerst een proeverij te organiseren waarbij je hapjes van verschillende culturele keukens kunt uitproberen. Ook denken we over een themamorgen over opvoeding of gezondheid. Maar wat ons betreft komen de ideeën bij de vrouwen zelf vandaan. Dan willen wij vervolgens wel helpen het te realiseren en de verbinding maken naar een deskundige."

Respons

Inmiddels draait de vrouweninloop één maand. "De eerst keer waren we met tien vrouwen terwijl er niet veel publiciteit aan gegeven was. Een artikeltje in de Elna en er waren wat flyers uitgedeeld. Dat was een mooie start. Ook daarna hebben we nieuwe gezichten gezien. We hopen dat steeds meer vrouwen deze plek weten te vinden. We zien wel hoe het zich verder ontwikkelt. We vinden het belangrijk dat vrouwen zich vrij voelen om te komen en te gaan wanneer ze willen. Wij willen gewoon elke dinsdagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur beschikbaar zijn en wie aan wil schuiven kan aanschuiven."

Droom

Wanneer er gevraagd wordt naar de droom voor de vrouweninloop dan valt bij herhaling het woord 'verbinden en samenbinden'. Nellie droomt van meer verdraagzaamheid en meer begrip: "Niet ik, niet jij, maar wij! Ik hoop dat het samenbindend werkt." En Alice droomt ervan dat het inderdaad een gemêleerd intercultureel gezelschap wordt. Dat je de diversiteit kun laten zien en waarderen en dat je tegelijk ervaart dat er heel veel dingen zijn die vrouwen met elkaar delen. Het gaat niet eens om wat je samen doet maar dat je er samen bent.

 

In onderstaande link vind u het artikel zoals het in de krant stond:

ELNA Okt 2015